Niektóre kwiaty są dość ładne do jedzenia – i to właśnie robisz, gdy gryziesz jedno z bawarskich kremowych ciastek z tokarskiego Havaro. Sklep znajduje się w dzielnicy handlowej Ichibangai na stacji Tokio. Wypieki zawierają prawdziwe kwiaty – płatki są opisywane jako gorzkie, ale niewystarczające, aby odwrócić uwagę od słodyczy – i są trudne do zrobienia. W związku z tym ciasta sprzedają się codziennie, a klienci powinni przyjść wcześniej.
Nazwa „Havaro” składa się z „hana”, japońskiego słowa oznaczającego kwiat oraz japońskiej wymowy „Bavarois”. Bawarski krem to klasyczny deser, jeden z wielu w repertuarze Marie-Antoine Carême. Był XIX-wiecznym szefem kuchni znanym ze swojej kuchni Grande.
Od stołów królów Europy po mały sklep w Tokio, co za jazda!
Więcej informacji: hana-no-babaroa.com (h / t: nuda)