Szokujące odkrycie: Szczury karmione GMO chorują na nowotwory, 70% samic umiera przedwcześnie

Jedzenie genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy (kukurydzy GMO) i spożywanie śladowych ilości nawozu chemicznego firmy Monsanto spowodowało u szczurów rozwój nowotworów,  uszkodzenie narządów i przedwczesną śmierć. Taki jest wniosek szokującego nowego badania, które dotyczyło długotrwałych skutków spożywania genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy Monsanto.

Badanie to najdokładniejsze jakie kiedykolwiek opublikowano w zakresie wpływu na szczury, które spożywały rośliny zmodyfikowane genetycznie. Wieści o przerażających odkryciach rozprzestrzeniają się jak błyskawica w Internecie. Szczury z guzami tak dużymi, że miały nawet trudności z oddychaniem.

Naukowcy odkryli, że szczury narażone na nawet najmniejsze ilości, przejawiały rozwinięte guzy sutka oraz ciężkie uszkodzenie wątroby i nerek.

Zwierzęta na diecie zmodyfikowanej genetycznie cierpiały na nowotwory. Aż 50 procent samców i 70 procent samic umierało przedwcześnie w porównaniu do grupy kontrolnej.

Badanie, prowadzone przez Gilles-Eric Seralini z University of Caen, było pierwsze w historii badanie mające na celu zbadanie długoterminowych skutków jedzenia GMO. Może się okazać, że jest absolutnie zdumiewające, że takich badań nigdy nie przeprowadzono przed wprowadzeniem kukurydzy GMO. Kukurydza została zatwierdzona do powszechnego użytku przez USDA i FDA, ale taka jest siła korporacyjnego lobbingu i korporacyjnej chciwości.

Badanie zostało opublikowane w The Food & Chemical Toxicology Journal i zostało zaprezentowane na konferencji prasowej w Londynie.

Wnioski z badania

Oto niektóre z szokujących wniosków z badania:

• Do 50% samców i 70% samic czekała przedwczesna śmierć.

• Szczury, które wypiły śladowe ilości Roundup (w stężeniu dozwolonych prawnie w wodzie) miały Wzrost dużych guzów od 200% do 300%.

• Szczury karmione genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą doświadczyły silne uszkodzenie narządów w tym uszkodzenie wątroby i nerek.

• Karmiono szczury odmianą kukurydzy Monsanto genetycznie modyfikowanej, która jest powszechnie spożywana przez zwierzęta i ludzi. To jest ta sama kukurydza, która jest zawarta w kukurydzianych płatkach śniadaniowych, tortillach kukurydzianych oraz czipsach.

The Daily Mail zgłasza niektóre reakcje na wyniki:

Francuski Jose Bove, wiceprzewodniczący Komisji Rolnictwa Parlamentu Europejskiego i znany jako zaciekły przeciwnik GMO, wezwał do natychmiastowego zawieszenia wszystkich unijnych zezwoleń na uprawę i import GMO. „Badanie to ostatecznie pokazuje, że mamy rację i że pilnie trzeba szybko przejrzeć wszystkie procesy oceny GMO- powiedział w oświadczeniu. „Krajowe i europejskie agencje bezpieczeństwa żywności muszą przeprowadzać nowe badania finansowane ze środków publicznych w celu zagwarantowania zdrowej żywności dla europejskich konsumentów”. ()

Przeczytaj streszczenie badania w języku angielskim

Badanie nosi tytuł „Porównanie wpływu trzech odmian kukurydzy GMO na zdrowie ssaków”. Przeczytaj streszczenie tutaj:
http://www.biolsci.org/v05p0706.htm

Oto kilka cytatów z badań:

Nasza analiza jednoznacznie ujawnia nowe efekty uboczne GMO związane ze spożywaniem kukurydzy GMO, które były zależne od płci i często zależne od dawki. Efekty były głównie związane z nerkami i wątrobą, dietetycznymi organami detoksykującymi, chociaż różniły się między rodzajem GMO. Inne efekty zauważono również w sercu, nadnerczach, śledzionie i układzie krwiotwórczym. Wnioskujemy, że dane te podkreślają objawy toksyczności wątrobowej, prawdopodobnie ze względu na nowe pestycydy właściwe dla każdej kukurydzy GMO. Ponadto nie można wykluczyć niezamierzonych bezpośrednich lub pośrednich skutków metabolicznych modyfikacji genetycznej.

„Badania te wykazują niezwykłą liczbę nowotworów rozwijających się wcześniej i bardziej agresywnie – szczególnie u zwierząt płci żeńskiej. Jestem zszokowany ekstremalnymi negatywnymi skutkami dla zdrowia”. – Dr Michael Antoniou, biolog molekularny, King’s College London.

„Możemy się spodziewać, że spożycie kukurydzy genetycznie modyfikowanej i herbicydu Roundup ma poważny wpływ na ludzkie zdrowie”. – Dr Antoniou.

„Po raz pierwszy w długoterminowej próbie karmienia zwierząt zbadano wpływ karmienia kukurydzy GMO lub herbicydem Roundup, lub kombinacja obu i wyniki są niezwykle poważne. U szczurów istniały zaburzenia wątroby i nerek, w tym nowotwory, a jeszcze bardziej niepokojące u samic szczura nowotwory sutka; aż do 80 procent samic szczura miało guzy sutka do końca badania. „- Patrick Holden, dyrektor, Sustainable Food Trust.

Poinformuj: GMO są toksyczne!

Udostępnij tę historię. Tweetuj, Facebookuj, publikuj.

źródła:
http: //www.dailymail.co.uk/sciencetech/artic …
http: //www.dailymail.co.uk/sciencetech/artic …
film o GMO autorstwa Jeffrey’a Smitha:
http://www.geneticroulettemovie.com