Okazuje się, że podobne produkty w Wielkiej Brytanii i USA mają bardzo różne składniki i jest to dość niepokojące

Okazuje się, że podobne produkty w Wielkiej Brytanii i USA mają bardzo różne składniki i jest to dość niepokojące


Jeśli kiedykolwiek podróżowałeś za granicę, prawdopodobnie zauważyłeś, że niektóre potrawy, które lubisz w domu, smakują nieco inaczej niż w kraju, który odwiedzasz. Cóż, nie chodzi tylko o to, że twój umysł jest opóźniony w graniu w ciebie trików – okazuje się, że podobne produkty mogą mieć drastycznie różne składniki w różnych krajach i jest to trochę niepokojące.

Amerykańska autorka i blogerka kulinarna Vani Hari, pracująca jako Food Babe online, niedawno porównała te same lub podobne produkty w Wielkiej Brytanii i USA i odkryła, że ​​chociaż mogą wyglądać podobnie wizualnie, ich skład jest bardzo zróżnicowany.

Więcej informacji: foodbabe.com | Facebook | Instagram | Świergot | Youtube

Czytaj więcej

Frytki McDonald's

Kredyty obrazkowe: Jedzenie, kochanie

Weźmy na przykład frytki – wygląda dość prosto, tylko trochę ziemniaków, soli i oleju, prawda? Okazuje się, że te z Wielkiej Brytanii mają znacznie krótszą – i nieco zdrowszą (oczywiście tak zdrową jak frytki) – listę składników niż te z USA. Porównania Food Babe zyskały dużą popularność na Facebooku po ich zakończeniu udostępnione autor: Kacey Birch z podpisem „Czy jeszcze o tym porozmawiamy ???”.

Quaker Natychmiastowe pakiety owsiane

Kredyty obrazkowe: Jedzenie, kochanie

„Europa stosuje„ zasadę ostrożności ”wobec dodatków do żywności, które są potencjalnie ryzykowne. Zakazują lub dodają etykiety ostrzegawcze do tych dodatków dla swoich obywateli ”- powiedział Vani Hari wywiad z znudzoną pandą. „USA nie przyjmują takiego podejścia. Nie usuwa dodatków z naszego zaopatrzenia w żywność, dopóki nie okażą się niebezpieczne – co może zająć bardzo dużo czasu i dużo biurokracji. ”

„Duże firmy z branży spożywczej powiedzą, że europejscy regulatorzy są po prostu zbyt ostrożni, że wszystkie składniki, które umieszczają w swoich amerykańskich produktach, są całkowicie bezpieczne. Ale czy naprawdę? ”- zastanawiał się pisarz. „Jeśli firma może uniknąć tańszych składników, zrobi to. Mając wybór, zawsze wybiorą tańszy wzmacniacz smaku, tańszy dodatek barwny i tańszy środek konserwujący, nawet jeśli te tańsze alternatywy potencjalnie mają negatywny wpływ na nasze zdrowie ”.

górska Rosa

Kredyty obrazkowe: Jedzenie, kochanie

W jej książce Feeding You Lies, Hari wskazuje, że zdrowie Amerykanów wygląda dość ponuro. Według pisarza, USA wydają 2,5 razy więcej na opiekę zdrowotną niż inne kraje rozwinięte, ale wciąż są ostatnie pod względem zdrowia. „Ponad dwie trzecie obywateli USA ma nadwagę, a ponad 18% dzieci jest otyłych. Po paleniu otyłość jest największą przyczyną przedwczesnej śmierci w Ameryce – mówi Hari.

Heinz Ketchup

Kredyty obrazkowe: Jedzenie, kochanie

Autor wyjaśnia, że ​​jedną z głównych przyczyn problemów zdrowotnych u Amerykanów jest amerykańska dieta, która jest pełna ryzykownych składników, które nie są stosowane w takim samym stopniu w innych krajach. „Amerykańskie jedzenie jest przepełnione złymi tłuszczami, zdecydowanie za dużo taniego rafinowanego cukru i mnóstwem syntetycznych dodatków ”- mówi Hari.

Doritos

Kredyty obrazkowe: Jedzenie, kochanie

Hari wyjaśnił, w jaki sposób zaufanie do przedniej części opakowania z jedzeniem może być wielkim błędem. „Oświadczenia takie jak„ naturalny ”,„ zdrowy ”,„ dietetyczny ”i„ bez cukru ”oznaczają niewiele. Zamiast tego zawsze odwracaj produkt i czytaj listę składników. To powie ci prawdę o tym, co jesz – wyjaśnił pisarz. „Jeśli żywność zawiera jakieś dodatki lub konserwanty, zadaj sobie pytanie, dlaczego są one stosowane i czy są naprawdę konieczne. Jeśli nie wiesz, co to jest składnik lub dodatek lub jak może wpłynąć na twoje zdrowie, odłóż produkt z powrotem i poszukaj produktu wykonanego z prawdziwej żywności ”.

Płatki Frosted Flakes Kellogga

Kredyty obrazkowe: Food Babe

Food Babe ma duży wpływ na rzeczy związane z jedzeniem – to dzięki jej wysiłkom Kraft przestała używać sztucznych pomarańczowych barwników w swoich makaronach i serze, a Subway upuścił dodatek do azodikarbonamidu.

Hari mówi, że była zszokowana, gdy zobaczyła nowe dziecko Kellogga Cereal Shark, ponieważ wiedziała, że ​​jej 2-letnia córka błaga ją o pudełko. „Te składniki nie należą do naszego jedzenia – szczególnie dla dzieci. Dlatego dwa tygodnie temu wystosowałem petycję z prośbą do Kellogga o usunięcie sztucznych barwników, sztucznych aromatów i BHT ze zbóż w Stanach Zjednoczonych, tak jak w innych krajach. Przekroczył 40 000 podpisów i wspina się ”, powiedział Food Babe.

Makaron z serem

Kredyty obrazkowe: Food Babe

„W 2015 r. Kellogg ogłosił plany usunięcia sztucznych barwników i aromatów ze swoich zbóż do końca 2018 r. Ponad 4 lata później Kellogg nadal sprzedaje kilka płatków zbożowych wyprodukowanych ze sztucznych składników, takich jak Froot Loops i Apple Jacks, i wprowadza nową limitowaną -edycja zbóż skierowana do małych dzieci wytworzona z tych dodatków ”, mówi pisarz.

Kredyty obrazkowe: kacey.dawn.37

„Dlaczego Kellogg tworzy zupełnie nowe zboża ze sztucznymi składnikami, jeśli naprawdę chcą usunąć te chemikalia ze zbóż? Kellogg's produkuje pętle Froot i płatki jednorożca w innych krajach bez sztucznych kolorów i BHT, więc mają już formułę. Zasługujemy na takie same, bezpieczniejsze zboża, jakie otrzymują inne kraje – podsumował Hari.

Nie wszyscy zgodzili się z Food Babe




Podczas gdy inni użytkownicy Internetu mieli inne zdanie









(tagsToTranslate) porównując składniki żywności w USA i Wielkiej Brytanii (t) krytycy (t) różne składniki żywności (t) różne składniki (t) różne składniki w tych samych produktach spożywczych (t) różne składniki w tych samych produktach spożywczych w USA i Wielka Brytania (t) żywność (t) Food Babe (t) krytyk żywności (t) przemysł spożywczy (t) składniki żywności (t) składniki produktu spożywczego (t) produkty spożywcze (t) uk (t) Wielka Brytania (t) zjednoczone stwierdza (t) Us (t) Vani Hari