Czarna herbata: pochodzenie, korzyści zdrowotne i czym różni się od zielonej herbaty?

489

Niektórzy lubią pić ją na ciepło, inni na zimno. Podczas minionych stuleci herbata odgrywała ważną rolę – od chińskich ceremonii parzenia herbaty, po brytyjskie, herbaciane popołudnia. Czarna herbata często jest niedoceniana, wygląda niepozornie, jednak ma bogatą historię i płynie z niej szereg korzyści zdrowotnych.


Czarna i zielona herbata wywodzą się z tych samych roślin: Camellia sinensis assamica i Camellia sinensis sinensis. Są one jednak inaczej przetwarzane, co wpływa na ich smak i kolor w końcowym procesie. W Chinach parzy się zieloną herbatę od tysięcy lat, jednak czarna pojawiła się dopiero w latach 30. siedemnastego wieku. Nastąpiło to przez przypadek. Podczas produkcji zielonej herbaty wstrzymano cały proces i zauważono, że po jakimś czasie liście zaczęły się utleniać. Doprowadziło to do powstania czarnej herbaty, o innym smaku i kolorze.


W XVIII wieku handel herbatą przynosił bardzo duże zyski. Jednak ciężko było transportować zieloną herbatę, ponieważ szybko traciła swoje wartości. Dlatego też w Anglii popularna stała się czarna herbata, którą można było importować bez ryzyka zepsucia towaru. Wschodnie państwa korzystały natomiast z dobrodziejstw zielonej herbaty, której było pod dostatkiem na tamtych terenach. Jednak popyt na zieloną herbatę rósł również w zachodnim państwach. Stopniowo powstawały nowe plantacje zielonej herbaty, najwięcej w Indiach. Państwa zachodnie importowały w tamtych czasach towar z z brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej.


Być może nie zdawałeś sobie z tego wcześniej sprawy, ale Iced Tea, Sun Tea, herbata Earl Grey, herbata cejlońska i herbata angielska są odmianami czarnej herbaty. W każdym regionie świata wykształciły się inne zwyczaje. W Turcji czarna herbata podawna jest w malutkich filiżankach, często z dużą ilością cukru, w Anglii podawana jest gorzka czarna herbata do podwieczorku, w południowej Ameryce popularna jest natomiast mrożona, słodzona herbata.
Czarne herbaty często mają nazwy pochodzące od regionów, z których pochodzą. Ceylon pochodzi ze Sri Lanki, a Darjeeling z Indii. Inne nazwy, np. herbata słoneczna pochodzą od sposobu, w jaki napój został przygotowany.

Czarna herbata kontra zielona

 

Są to dwie najpopularniejsze odmiany herbat na świecie. Zastanawiałeś się kiedyś, czym się tak naprawdę różnią? Jak wspomniano wcześniej, liście czarnej herbaty są w pełni utlenione, podczas gdy zielona herbata nie jest poddawana temu procesowi. Zielona herbata przed zaparzeniem ma ciemnozielone liście, natomiast po zaparzeniu daje jasnożółty, złoty kolor. Czarna herbata w wyniku procesu utleniania staje się czarna. Po zaparzeniu daje ciemny kolor, czerwono-brązowy, dlatego też w Chinach mówi się o niej „czerwona herbata”. Smak zielonej herbaty jest delikatny, czarna jest bardziej wyrazista, „ciężka”. Smak herbaty zależy bezpośrednio od sposobu jej przyrządzenia.

Sypane herbaty mają więcej aromatu, te w torebkach mają mniej wartości zdrowotnych (są gorszej jakości) i nie pachną tak intensywnie. Matcha, herbata ze sproszkowanych liści zielonej herbaty, to także dobry wybór. Najczęściej w sklepach spotkamy ją w takiej postaci, ale warto spróbować też rzadszej odmiany, wyprodukowanej z liści czarnej herbaty. Czarna herbata zawiera dużo więcej kofeiny, może zawierać od 25 do nawet 49mg na filiżankę, podczas gdy zielona od 25 do 29mg. Specjalne metody parzenia pozwalają wydobyć z liści zielonej herbaty więcej mg kofeiny, jednak picie czarnej herbaty da Ci na pewno większego „kopa”. Przypomnijmy, że filiżanka kawy może zawierać od 95 do 165mg kofeiny.

5 niesamowitych korzyści płynących z picia czarnej herbaty

1. Jest bogata w przeciwutleniacze: polifenole, katechiny, tearubiginy i teaflawiny. Substancje te zmniejszą oznaki zmęczenia, opóźniają procesy starzeniowe zapobiegając niszczeniu DNA i mogą stanowić barierę ochronną przed nowotworami.

2. Pobudza. Czarna herbata jest bogata w kofeinę i teofilinę, dzięki czemu łagodnie Cię pobudzi do działania. Niektóre z przeprowadzonych badań wskazywały, że zapobiega chorobom takim jak osteoporoza i cukrzyca typu II, ale potrzeba więcej testów, by potwierdzić te hipotezy.

3. Dobra dla zdrowia zębów. O ile nie wsypiesz do herbaty kilku łyżeczek cukru, będzie ona działała kojąco na Twoje zęby i dziąsła. Czarna herbata zapobiega gromadzeniu się kamienia nazębnego i bakterii powodujących próchnicę.

4. Wsparcie dla układu krążenia. Regularne spożywanie czarnej herbaty zapobiega miażdżycy, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Filiżanka herbaty będzie również dobra na ból głowy.

5. Wsparcie dla układu trawiennego. Może działać kojąco na układ trawienny. Barwniki zawarte w czarnej herbacie pomagają w przypadku biegunki i innych stanów zapalnych układu trawiennego.

Ludzie od wieków używali pędów i liści herbaty w celach leczniczych. Kolejne badania pokazują prozdrowotny potencjał drzemiący w tych niesamowitych liściach.

Teraz, gdy już znasz historię herbaty oraz dowiedziałeś się o jej wspaniałych, leczniczych właściwościach, na pewno zechcesz zaparzyć sobie filiżankę. Najpopularniejszy sposób to picie herbaty na gorąco.
Składniki mają znaczenie!

Upewnij się, że woda której używasz do zaparzenia herbaty jest filtrowana. Woda z kranu ma często posmak chloru, co prowadzi do zmiany końcowego smaku naparu. Istnieją różne klasy herbat. Te pakowane w płaskie, małe torebki są najgorsze jakościowo. Liście są malutkie, drobno posiekane, często dodaje się do nich niepotrzebne składniki pomocnicze. Jeżeli musisz, wybieraj herbaty w piramidkach, istnieje większe prawdopodobieństwo, że liście będą większe i będą miały więcej miejsca na rozwinięcie się.

Sypane herbaty liściaste są bardzo dobre pod względem jakościowym. Najlepiej jak przygotujesz ją w specjalnych zaparzaczu, który pozwoli na swobodny przepływ wody między liśćmi, wydobywając z nich delikatne nuty smakowe. Temperatura wody również ma znaczenie. Nie trzeba czekać, aż woda się całkiem zagotuje, najlepiej gdy odstawisz czajnik tuż przed zagotowaniem. Wsyp do filiżanki jedną łyżeczkę herbaty i zaparzaj przez 1-2 minuty. Pozostawienie liści na dłużej wydobędzie z liści gorzkie i intensywne nuty smakowe. Czarną herbatę można pić z cytryną i miodem, wedle uznania.

Teraz wiesz już o herbacie wszystko, co jest Ci potrzebne do przygotowania pysznego napoju. Właściwości zdrowotne i relaksujące są wystarczającymi powodami do tego, by rozkoszować się codziennie co najmniej jedną filiżanką herbaty!