30 dziwacznych przepisów w stylu vintage, które sprawią, że zapytasz „Co oni sobie pomyśleli?”

30 dziwacznych przepisów w stylu vintage, które sprawią, że zapytasz „Co oni sobie pomyśleli?”


Jeśli kiedykolwiek przeglądałeś starą książkę kucharską, prawdopodobnie natknąłeś się na jakiś dziwny przepis, który powoduje, że wybierasz „Co?”. Tego rodzaju przepisy zwykle próbują łączyć całkowicie niekompatybilne składniki i przekazać całość jako „pikantną” lub „pikantną”, podczas gdy w rzeczywistości „absolutnie obrzydliwe” brzmi bardziej stosownie. I nie mówimy o takich rzeczach jak sól i karmel. Mówimy o bananach i majonezie lub serze i limonce.

Oto wyzwanie dla Ciebie: znajdź starą książkę kucharską w domu dziadków i spróbuj znaleźć najdziwniejszy i najdziwniejszy przepis, jaki możesz wymyślić. Teraz spróbuj odtworzyć ten posiłek i podać go znajomym – jesteśmy pewni, że będą mile zaskoczeni, gdy dostaną ładny talerz mrożonej sałatki z sera lub migdałów w stogu siana. Nie zapomnij podać wszystkiego z ładną szklanką zimnego mleka Seven-up milk – kości ząbków jabłka!

Sprawdź najdziwniejsze vintage przepisy w galerii poniżej!

Czytaj więcej

Świeca bananowa nr 1

Źródło obrazu: f ** kyeahvintagerecipes

# 2 Seven-Up In Milk

# 3 Hollandaise z szynki i bananów

Źródło obrazu: f ** kyeahvintagerecipes

# 4 Migdały W Stogu Siana

Źródło obrazu: f ** kyeahvintagerecipes

# 5 Terrine z warzyw ogrodowych

Źródło obrazu: fuj

# 6 Igloo Meatloaf

Źródło obrazu: f ** kyeahvintagerecipes

# 7 Cup Puddingi stekowe

# 8 Sałatka Sałata

# 9 Sałatka z Serem Wapiennym

Źródło obrazu: f ** kyeahvintagerecipes

# 10 Celery Victor

Źródło obrazu: vintagerecipecards

1 pęczek selera

1 szklanka wody

1 kostka bulionu wołowego

1/4 szklanki niskokalorycznego sosu do sałatek włoskich

Paski Pimiento

Przytnij korzeń zakończony selerem, ale nie oddzielaj łodyg. Usuń liście i zgrubne łodygi zewnętrzne. Wytnij pęczek selera jeden raz na krzyż, aby dolna część miała 5 cali długości. Przekrój dolną część poprzecznie na ćwiartkę; zawiązać ćwiartki sznurkiem.

Na patelni podgrzej wodę do wrzenia; bulion rozpuścić w wodzie. Dodaj wiązki selera. Pokrywa; ciepło do wrzenia. Gotuj około 15 minut. Odcedzić seler; umieścić w płytkim szklanym naczyniu. Polej sosem sałatkowym seler naciowy. Przechowywać w lodówce przez 3 godziny, dwukrotnie obracając wiązki.

Aby podawać, umieść pakiet wycięty stroną do dołu na każdym talerzu sałatkowym; usuń ciąg. Top z paskami pimiento. 4 porcje (30 kalorii).

CELERY ZWYCIĘZCA II

Wlej 1/4 szklanki niskokalorycznego włoskiego sosu sałatkowego do 2 puszek (po 16 uncji) serca selera, odsączone i 2 średnie pomidory, pokrojone w kliny, w płytkim szklanym naczyniu. Pokrywa; przechowywać w lodówce 2 godziny. Podawać, układaj warzywa na sałacie Bibb. 6 porcji (po 25 kalorii).

# 11 Zapiekanka z szynki „N” Lima Bean Sadness

Źródło obrazu: frauhoad

# 12 Pieczeń korona z frankfurtu

# 13 Kremowy ser Philadelphia

# 14 Szynka W Galarecie

Źródło obrazu: the_justified_sinner

# 15 Tuńczyk Pleśń

Źródło obrazu: https://bit.ly/37m4VDa

Krówka ziemniaczana # 16

# 17 sałatka z mrożonego sera

Źródło obrazu: ratownicy

2 2/3 szklanki twarogu

8 uncji niebieskiego sera

1/2 szklanki maślanki

2 łyżki szczypiorku

2 łyżeczki startej skórki cytryny

1 łyżeczka przyprawy do grilla

1 łyżeczka sosu Worcestershire

2 szklanki surowych różyczek brokułów

Paski zielonego pieprzu, do dekoracji

Pozostaw sery w temperaturze pokojowej na 30 minut. Umieść w pojemniku miksera z maślanką, szczypiorkiem, skórką cytryny, przyprawą do grillowania i shire Worcester, przetwarzaj ze średnią prędkością, aż mieszanina będzie gładka. Przenieś na tacę zamrażarki. Zatrzymaj co najmniej 3 godziny. Wyjmij z zamrażarki 15 minut przed podaniem. Rozłóż na półmisku. Otocz kwiatkami broc-coli. Udekoruj paskami zielonego pieprzu. Podziel równomiernie. Robi 8 porcji obiadowych.

# 18 świec żurawinowych

# 19 Schłodzony Seler

# 20 Party Sandwich

Źródło obrazu: https://bit.ly/37m4VDa

# 21 Sałatka Monterey Soufflé

# 22 Drzewo Hostess

# 23 Sałatka doskonałości

Źródło obrazu: vintagerecipecards

2 koperty niesmacznej żelatyny

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka soli

1 puszka (12 uncji) soku jabłkowego

1/2 szklanki soku z cytryny

2 łyżki octu

1 szklanka posiekanej marchewki 1 szklanka pokrojonego selera

1 szklanka drobno posiekanej kapusty

1/2 szklanki posiekanego zielonego pieprzu

1 puszka (4 uncje) posiekanego pimiento

1. W małym rondlu połącz żelatynę, cukier i sól; Dobrze wymieszać.

2. Dodaj 1 szklankę wody. Ogrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier i żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia.

3. Wmieszaj sok jabłkowy, sok z cytryny, ocet i 1/4 szklanki zimnej wody. Wlać do średniej miski. Przechowywać w lodówce przez 1 godzinę lub do momentu, aż mieszanina osiągnie konsystencję niepokonanego białka jaja.

4. Dodaj marchewkę, seler, kapustę, zieloną paprykę i pimiento; mieszać, aż dobrze się połączą.

5. Zamień w dekoracyjną formę 1 1/2 kwarty. Przechowywać w lodówce 4 godziny lub do momentu, gdy będzie jędrna.

6. Aby rozłożyć: Uruchom małą szpatułkę wokół krawędzi formy; odwrócić na talerz do serwowania. Umieść gorącą ściereczkę na pleśni; delikatnie potrząśnij, aby uwolnić.

Powtórzyć w razie potrzeby. Zdejmij pleśń. przechowywać w lodówce, aż będą gotowe do podania. Robi 8 porcji.

# 24 Słodko-kwaśna ryba

Źródło obrazu: vintagerecipecards

SKŁADNIKI:-

Jedna ryba (około 1 1/2 funta; użyj żółtej ryby lub garoupy)

2 łyżki oleju

Olej do głębokiego smażenia

Przyprawa do ryb: –

1 łyżeczka. Sól

1/2 łyżeczki. glutaminian

1 łyżka. mąka kukurydziana

1 1/2 łyżki. wytrawne sherry

Sos słodko-kwaśny:-

1/3 szklanki białego octu

3 łyżki. sos pomidorowy

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki wody

1/4 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę

1 duża czerwona papryka (pokrojona w kostkę)

1 łyżka. mąka kukurydziana

1 łyżka. olej

METODA:-

1) Umyj ryby i wysusz dokładnie czystą szmatką

2) Kultowe skośne szczeliny wzdłuż ryby.

3) Marynuj ryby z przyprawami.

4) Smażyć ryby w gorącym oleju na złoty kolor. Wyjmij z patelni, ostudź przez kilka sekund. Smażyć ponownie przez 5-6 minut (aby zapewnić kruchość).

5) Gdy ryba jest jeszcze głęboko smażona, podgrzej 2 łyżki oleju na innej patelni; dodaj pokrojone warzywa i smaż przez kilka sekund. Wlać mieszaninę słodko-kwaśnego sosu; zagęścić sos mąką kukurydzianą i wymieszać z 1 łyżką oleju.

6) Rozłóż gotowaną smażoną rybę i odsącz nadmiar tłuszczu. Umieść na rozgrzanym naczyniu i polej sosem. Podawać na gorąco.

# 25 Bochenek Sałatkowy

Źródło obrazu: genibee

# 26 Jellied Tomato Refresher

Źródło obrazu: ratownicy

1 koperta bezsmakowej żelatyny

1/4 szklanki zimnej wody

3 szklanki soku pomidorowego

2 łyżki suszonych płatków zielonej papryki

Sztuczny słodzik równy 2 łyżeczkom cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

1 pakiet bulionu wołowego instant i mieszanki przyprawowej lub 1 kostka bulionu wołowego

1 łyżeczka sosu Worcestershire

1/4 łyżeczki soli czosnkowej

1/8 łyżeczki mielonych goździków

1/2 średniego zielonego pieprzu, pokrojonego w pierścienie (opcjonalnie)

Posyp żelatyną zimną wodą, aby zmiękczyć. Połącz sok pomidorowy. płatki zielonego pieprzu, słodzik, sok z cytryny, mieszanka rosołowa, Worcestershire, sól czosnkowa i goździki w rondlu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia. Dodaj zmiękczoną żelatynę; zamieszaj, aby się rozpuścić. Wlać do miski. Przechowywać w lodówce do ustawienia. Tuż przed podaniem. lekko ubić widelcem. Łyżka, równomiernie podzielona, ​​na 4 dania deserowe. W razie potrzeby ozdobić pierścieniami z zielonego pieprzu. Robi 4 porcje.

# 27 Krewetki nadziewane jabłkami

Źródło obrazu: vintagerecipecards

Czas przygotowania: 10 minut.

Główne przybory kuchenne:

miska, drewniane wykałaczki

Do 6 osób potrzebujesz:

6 czerwonych skórek jeść sok z cytryny jabłka

Nadzienie: 3 łyżki majonezu grubego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

sos sos tabasco

2 kiszone ogórki, drobno pokrojone

4 faszerowane oliwki, posiekane

2/3 szklanki obranych krewetek lub krewetek

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Garnirunek:

6 całych krewetek lub krewetek

6 faszerowanych oliwek

1. Odetnij wierzchołki jabłek i wyjmij wnętrze, aby je wydrążyć.

2. Usuń cały rdzeń, pestki i kości pozostałe mięso.

3. Posyp jabłka sokiem z cytryny, aby zapobiec przebarwieniom.

4. Wymieszaj posiekane jabłko ze wszystkimi innymi składnikami nadzienia.

5. Tuż przed podaniem włóż do skrzynek na jabłka.

6. Udekoruj krewetką i nadziewaną oliwką na drewnianej wykałaczce.

SŁUŻYĆ: Z zieloną sałatą.

ABY ZMIENIĆ: Użyj tego samego nadzienia z dodatkiem posiekanego selera lub pominąć oliwki i zamiast tego dodać dodatkowe posiekane korniszony i kilka kaparów.

# 28 Pieczony Jubileusz Boloński

Źródło obrazu: heatherleebea

# 29 Pikantna Sałatka Śledziowa

Źródło obrazu: vintagerecipecards

Czas przygotowania: 15 minut

Główne naczynie: ostry nóż

Do 4 osób potrzebujesz:

4 marynowane śledzie

1 mała cebula

1 jedzenie jabłka

2 łyżeczki soku z cytryny

1⁄4 litra kwaśnej śmietany (lub 1/4 litra pojedynczej śmietany i 1 łyżka soku z cytryny)

Sól

biały pieprz

Aby wybrać 6 śledzi:

Solanka: 2 uncje. Sól

1 litr wody

Pikantny ocet:

1 litr octu, najlepiej biały

1 łyżka przypraw do wytrawiania

Filet 6 dużych śledzi, moczyć w solance przez 2 godziny. Roladki śledziowe, przykryć zimnym octem przyprawowym wykonanym z gotowania octu i przypraw. Włóż do zakręconych słoików z pokrojoną cebulą, liściem laurowym. Pozostaw 5-6 dni.

1. Opróżnij śledzie. Przeciąć na pół wzdłuż; pokrój każdą połowę na 4 paski.

2. Rozmieść na naczyniu do serwowania.

3. Pokrój cebulę. Przykryj wrzącą wodą, spuść po 1 minucie.

4. Rdzeń i pokroić jabłko, posypać plasterki sokiem z cytryny. Zarezerwuj kilka plasterków jabłka do dekoracji.

5. Zmiksuj resztę jabłka, krążków cebuli, śmietany i 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Dobrze sezonować.

SŁUŻYĆ: Łyżkowy dressing na kawałkach śledzia, udekoruj plasterkami jabłka – w razie potrzeby można użyć rzeżuchy.

RÓŻNIĆ SIĘ: Użyj jogurtu zamiast kwaśnej śmietany, dodaj kilka kaparów i drobno posiekanego korniszonu do mieszanki.

Marynowana śledź i sałatka z buraków: Wymieszaj posiekane śledzie z pokrojonym w kostkę gotowanym ziemniakiem, pokrojonymi w kostkę gotowanymi burakami, pokrojonymi w kostkę jabłkami. Wrzuć majonez.

PRZECHOWAĆ: Lekko przykryj folią i przechowuj w chłodnym miejscu.

# 30 sylwetka sałatki

. (tagsToTranslate) dziwne jedzenie (t) gotowanie (t) przepisy kulinarne (t) różne jedzenie dla różnych pokoleń (t) modne jedzenie (t) jedzenie (t) przepisy kulinarne (t) trendy żywności (t) jeśli jesteś tym, czym jesteś jedz, więc powinieneś się martwić (t) Posiłki (t) jedzenie na przyjęcie (t) przepisy (t) dziwne jedzenie (t) dziwne kombinacje jedzenia (t) stare dobre czasy, kiedy wkładasz Jell-O do wszystkiego (t) stary dobry dni, w których nakładamy majonez na wszystko (t) modne jedzenie (t) vintage reklamy (t) vintage jedzenie (t) vintage reklamy jedzenie (t) vintage kombinacje jedzenia (t) vintage przepisy kulinarne (t) vintage posiłki (t) vintage przepisy (t) dziwne jedzenie (t) dziwne kombinacje jedzenia (t) dziwne jedzenie na imprezę (t) najdziwniejsze przepisy kulinarne kiedykolwiek (t) dlaczego ktokolwiek miałby to jeść (t) You Are What You Eat