12 kulinarnych trików przekazanych przez najbardziej znanych szefów kuchni


Prawie każdy zgodzi się, że gotowanie do łatwych nie należy. Ważne jest, aby polegać nie tylko na naszym talencie kulinarnym, ale także na zasadach i praktyce. Gotowanie ma swoje tajemnice, które szefowie kuchni przekazują z pokolenia na pokolenie.

Zebraliśmy trochę mało znanych sztuczek, które sprawią, że Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze i godne najlepszych kuchni świata.

 

  • Lubisz papryczki chili, ale chcesz żeby były mniej ostre? Wystarczy usunąć nasiona, żyły i wypłukać je w zimnej wodzie. Ostrość zniknie, ale smak pozostanie taki sam.

 

  • Jeśli nie masz pewności, czy włożyć warzywa do wrzącej, czy zimnej wody, pamiętaj o tym: warzywa rosnące pod ziemią wymagają zimnej wody, a te rosnące ponad powierzchnią ziemi rzuca się do gorącej wody
  • Używaj buraków zapiekanych w rękawie do pieczenie, w przeciwieństwie do gotowanych buraków, pieczone buraki zawierają więcej witamin i zachowują więcej smaku i koloru.

  • Cięcie cebuli może być proste, jeśli najpierw rozdzielimy ją na dwie części, przycinamy końcówkę i korzeń, wykonujemy poziome cięcia, a następnie wykonujemy cięcia wzdłużne. Na końcu pokrój cebulkę pod długości.
  • Jedna sztuczka, która sprawi, że makaron nie będzie się kleił, polega na użyciu jak największej ilości wody. Użyj co najmniej 1 litr wody na 100 g „suchego” makaronu, a uzyskasz doskonałe wyniki.

 

  • Sekret doskonałego ciasta na słodkie wypieki jest prosty: masa mąki powinien równać się masie cukru, a waga jajek powinna być równa masie masła.
  • Aby ugotować miękkie i puszyste puree ziemniaczane, dodaj do tłuczonych ziemniaków trochę mleka i sody oczyszczonej (tylko troszkę, czubek noża)
  • Możesz uzyskać bardziej soczyste owoce cytrusowe, umieszczając je w gorącej wodzie lub podgrzewając je w mikrofalówce.

 

  • Użyj drewnianego patyczka, aby sprawdzić, czy olej do smażenia jest wystarczająco gorący. Jeśli zauważysz bąbelki wokół patyczka, oznacza to, że nadszedł czas, aby rozpocząć smażenie.
  • Jeśli zamierzasz podawać makaron z sosem, nie dodawaj oleju do wody, ponieważ zrobi on „blokadę” dla sosu. Pozwól by sos nasycił makaron swoim smakiem.

 

  • Aby poprawić smak klopsików, podgrzej posiekaną cebulę na oleju roślinnym i następnie zmiel je razem z mięsem. Nie tylko poprawi to smak, ale także wyeliminuje szansę znalezienia surowej cebuli w gotowanych klopsikach.

 

  • Każdy szef kuchni ma swój sekret na przygotowanie idealnego steku. Ale w jednym wszyscy się zgadzają – patelnia powinna być bardzo gorąca.

Czy wypróbowałeś którąś z tych porad? A może masz własne? Zapraszam do dzielenia się swoimi sztuczkami kulinarnymi w komentarzach!


Zobacz również