10 produktów, których nie należy spożywać na pusty żołądek, jeśli chcesz poprawić trawienie

Jemy by żyć. Ta uniwersalna prawda nikogo nie zaskoczy, jednak istotną informacją jest to, że spożywanie niektórych produktów w niewłaściwych porach dnia może nam zaszkodzić. Nawet jeśli jest to zdrowe jedzenie naturalnego pochodzenia. Zdrowe żywienie polega na odpowiednim zbilansowaniu diety i przyjmowaniu pokarmów w taki sposób, by zmaksymalizować wchłanianie składników odżywczych potrzebnych organizmowi i poprawić trawienie.

Te 4 produkty powinieneś jeść na pusty żołądek:

1. Świeże owoce.

Owoce są niesamowicie drogocennym pokarmem. Bogate w witaminy, składniki odżywcze, błonnik i wodę. Ich spożywanie poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, a rozpoczęcie dnia od porcji świeżych owoców pozwoli Ci na detoksykację organizmu oraz da Ci zastrzyk energii. Uczucie najedzenia pomoże Ci w zrzuceniu zbędnych kilogramów i pomoże w zajęciu się codziennymi czynnościami. Proste cukry zawarte w owocach potrzebują dużo czasu, by się wchłonąć. Gdy spożyjesz je od rana, na pusty żołądek, składniki odżywcze, cukry i błonnik lepiej się wchłoną i szybciej zostaną strawione. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, taki sposób jedzenia owoców, od rana, jest jak najbardziej właściwy i pozwala nam na maksymalne wykorzystanie ich korzystnych właściwości.

2. Owsianka, kasza gryczana i kukurydziana owsianka.

Jedzenie owsianki na pusty żołądek ma kilka zalet. Zapewni ona naturalną powłokę ochronną w żołądku, która będzie chroniła żołądek przed negatywnymi skutkami działania kwasu chlorowodorowego (HCl). Owsianka zawiera również rozpuszczalny błonnik, który obniża cholesterol i pomaga w trawieniu. Kasza gryczana i kukurydziana wspomagają trawienie, obniżając jednocześnie poziom ciśnienia krwi i cholesterolu. Te produkty pomogą Ci w pozbyciu się z jelit metali ciężkich i toksyn oraz spowodują, że będziesz czuł się syty przez dłuższy czas.

3. Miód.

Miód pobudza układ trawienny i odpornościowy oraz pomaga w przypadku „syndromu leniwego jelita” i innych problemów żołądkowych. Uwalnia organizm z bakterii i wirusów.

4. Jajka.

Jajka mają nieskończenie wiele zalet jeśli chodzi o wpływ na ludzki organizm. Nie dość, że zapewnią Ci uczucie sytości na dłużej niż inne produkty spożywcze, to pomogą w redukcji tkanki tłuszczowej. Te 4 produkty są doskonałe do spożycia na śniadanie. Poprawiają one nasz ogólny stan zdrowia oraz już na samym początku dnia stymulują trawienie.

Wiedząc już, co powinniśmy spożywać na pusty żołądek, zajmijmy się drugą stroną medalu, czyli produktami, których powinniśmy unikać od rana.

1. Pomidory.

Te warzywa, choć pełne są składników odżywczych i dużych ilości witaminy C, zawierają również wysoki poziom kwasu garbnikowego, który zwiększa kwasowość w żołądku i może prowadzić do pojawienia się wrzodów. Odłóż pomidory na później, zrób z nich sałatkę do obiadu.

2. Jogurt.

Nie powinno się spożywać jogurtu na pusty żołądek, ponieważ korzyści płynące z bakterii kwasu mlekowego zawartych w jogurcie zostaną zneutralizowane przez kwas żołądkowy. W związku z tym, jeśli spożywasz jogurt z rana, nie będziesz czerpał z niego praktycznie żadnych korzyści.

3. Przetworzony cukier.

Wszyscy wiemy, że cukier jest szkodliwy dla zdrowia. Jednak czy zdawałeś sobie sprawę, że przetworzony cukier, np. ten znajdujący się w syropie klonowym, ma podobny wpływ na wątrobę co zbyt duże ilości alkoholu? Duże ilości fruktozy przyjmowane od rana mogą prowadzić do poważnych uszkodzeń wątroby. Odpuść sobie zatem pączka na śniadanie…

4. Banany.

Banany uznawane są za tzw. super-jedzenie. Pomagają w przypadku zaparć, łagodzą stany zapalne w jelitach etc. Jednak spożywane na czczo mogą prowadzić do zachwiania równowagi poziomu potasu i magnezu we krwi, ponieważ zawierają w sobie bardzo duży współczynnik tych składników. Jest to doskonały przykład na doskonały produkt spożywczy, który może być niebezpieczny, jeśli będzie spożywany w nieodpowiednim czasie.

5. Herbata i kawa.

Picie kawy na pusty żołądek zwiększa kwasowość, co prowadzi do zgagi i niestrawności w dalszych porach dnia. Picie herbaty na pusty żołądek może natomiast hamować wydzielanie soków żołądkowych i żółci, które pomagają w trawieniu i są odpowiedzialne za wydalanie z organizmu cholesterolu.

6. Alkohol.

Jeżeli mamy pusty żołądek i napijemy się alkoholu, trafi on bezpośrednio do naszego krwiobiegu. Alkohol szybko rozprzestrzeni się po organizmie powodując rozszerzenie naczyń krwionośnych, tymczasowe uczucie ciepła i obniżenie ciśnienia krwi. Około 20% alkoholu, który spożyjesz dociera w ciągu minuty do mózgu. Jedzenie w żołądku spowolni proces przedostawania się alkoholu do poszczególnych narządów, zmniejszając szkodliwe działanie, jakie może potencjalnie wywołać.

Podsumowując, istotne jest zoptymalizowanie przyjmowanych posiłków. Należy zwracać równą uwagę na wartości odżywcze pokarmów, co na pory dnia, kiedy je przyjmujemy.

więcej w kategorii zdrowie